Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΩ?


Το διαδίκτυο είναι πολύ επικίνδυνο όταν δεν το χειρίζεσαι σωστά. Όταν έχεις λογαριασμούς στο διαδίκτυο (msn, facebook, twitter) πρόσεχε! Μπορεί πολλές φορές να πέσεις θύμα απάτης.
Το 29% των παιδιών ηλικίας 9-16 που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ευρώπη, έχουν στο παρελθόν επικοινωνήσει από κοντά με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο.
Το 8% των παιδιών έχουν συναντήσει από κοντά κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Το 1% των παιδιών αυτών (ή 1 στα 7 από αυτά που είχαν τέτοια συνάντηση) ενοχλήθηκαν από αυτού του είδους την εμπειρία.
To 9% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών έπεσαν θύματα παράνομης χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων (7% παραβίαση κωδικών και 5% παραβίαση άλλων προσωπικών δεδομένων ή θύματα οικονομικής απάτης (2%).
Εάν ο χειρισμός  στο διαδίκτυο και η συνομιλία που έχεις στον προσωπικό σου λογαριασμό δεν είναι σωστός μπορεί οποιοσδήποτε να παραβιάσει την προσωπική σου ζωή αλλά ακόμα και τα προσωπικά σου στοιχεία. Πολλοί μπορεί να πειραματίζονται με... διαφορετικές ταυτότητες, π.χ., δηλώνοντας διαφορετικό φύλο ή ηλικία ή ακόμα και εντελώς διαφορετικό προφίλ για να κάνουν κακό ή ακόμα και άλλους λόγους (βία, σεξουαλική παρενόχληση). Ένα άλλο ακραίο παράδειγμα είναι οι ενήλικες - παιδεραστές που παρουσιάζονται ως παιδιά προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή με  θύματά τους μέσα από διαδικτυακά παιχνίδια ή συνομιλίες λογαριασμών... Στόχος τους είναι συχνά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ανηλίκων με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση... Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ψεύτικο μήνυμα που λέει ότι είσαι ο επόμενος νικητής ενός παιχνιδιού και ότι πρέπει να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία για να παραλάβεις το  βραβείο που είναι ένα ποσό χρημάτων… Μα καλά σκέψου λογικά πως μπορείς να κέρδισες εάν δεν έχεις παίξει; Όταν είσαι μέλος ενός παιχνιδιού ποτέ μην αποκαλύπτεις το πραγματικό σου όνομα αλλά ένα ψευδώνυμο. Επίσης κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αν κάποιος σε ενοχλεί με την συνομιλία που έχετε απλώς αποσυνδέσου. Κάτι ακόμα ακραίο στο διαδίκτυο είναι το λεγόμενο ψάρεμα στο οποίο ο αποστολέας μπορεί να σε περιπλανήσει για να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία. Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα υποκλοπής προσωπικών σου δεδομένων, π.χ. αν κάποιος σε εξαπάτησε και του έδωσες στοιχεία που δεν ήθελες και τα οποία τώρα βλέπεις δημοσιευμένα, συζήτησε τα με τους γονείς σου και έτσι μπορείς να απευθυνθείς  στην αστυνομία (Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος). Δεν είσαι μόνος δεν είσαι ο μόνος.
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΛΗΨΗ!!! 

ΒΙΒΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου